Planina Mjesec (15. lipnja 2010. godine)

mapa staze do Planine Mjesec

Južni dio Krka je vjerojatno i najljepši. Osjete to svi koji se kroz zeleni usjek spuštaju prema Baški okruženoj s obje strane kamenom goleti. Zahvaljujući lijepo uređenoj stazi, ta se golet može lagodno iskusiti čak i ako ste najnepripremljeniji turist u slaboj fizičkoj kondiciji. Staza počinje kod crkve Svetog Ivana iznad Baške. Do crkve se može doći automobilom kroz klaustrofobično usku cestu. Ako imate sreće, možda ispred crkve uspijete i parkirati. To je vjerojatno najbolja opcija jer izbjegavate pješačenje od Baške do crkve koje je prilično nezanimljivo. S groblja pored crkve otvara se pogled na Bašku (slika ispod). Taj će vas pogled pratiti cijelom stazom, sve do takozvane planine Mjesec. Staza je prikazana na fotografiji iznad (debela plava linija). Njena je velika prednost što cijelom svojom dužinom prolazi kroz šumu.

pogled na Bašku s groblja pored crkve Sv. Ivana

Odmah na početku, staza prolazi pored ruševine neke crkve, pretpostavljam (slika ispod).

ruševina crkve pored sv. Ivana

Već od samog početka staze osjetit ćete snažni miris borova, što je za otok Krk prilično neobično jer je većina njegova vegetacije submediteranska. Moj kolega Bero (koji je skoro pa alergičan na naziv "Planina Mjesec") upozorio me je da su SVI borovi na Krku namjerno posađeni, i na sjeveru i na jugu. Veći nasadi borova su posljedica radnih akcija nakon 2. svjetskog rata.

Na nekoliko mjesta uz stazu postavljene su i klupice s kojih se otvara posebno lijep pogled.

borovi iznad Baške

Turistički dio staze završava gdje završava i šuma, a zaravan se zove plato Mjeseca. Ako imate dobru obuću, duge hlače, dovoljno tekućine i dobro pokrivalo za glavu, možete pokušati doći do vrha Hlam koji nije daleko. Put do Hlama vodi kroz posve goli kameni krajolik i ne možete računati na hlad. Ali zato se na mjestima otvara spektakularan pogled (vidi ispod).

blizu Hlama

Kad se popnete na vrh, vidjet ćete obje strane Krka, na zapadu Plavnik i Cres, a na istoku kopno i Senj. Dojam je snažan, a za njega vam ne treba previše penjačkog truda.

pogled s Hlama

Video zapis dijela panoramskog pogleda s Hlama možete vidjeti u postu Otok morževa.

<< Crkva u Opatiji Jezero Ponikve na Krku >>

Zadnji put osvježeno 07. srpnja 2010. godine