Jezero Ponikve na Krku (06. kolovoza 2010. godine)

Jezero Ponikve, pogled blizu brane

Moglo bi se slobodno reći da se radi o svojevrsnoj "tajni" otoka Krka jer je jezero Ponikve dobro skriveno od neupućenog turista. Nema jasnih putokaza, oznaka, jedino se uz cestu vide prometni znakovi vodozaštitnog područja. Čak sam vidio i kartu otoka na kojoj je jezero jednostavno izbrisano - nema ga. Zaključio sam da se radi o nekoj JNA priči o vanjskom i unutarnjem neprijatelju koji ne smije biti upućen u strateški važne objekte, no saznah kasnije da je jezero prije izgradnje brane znalo presušiti tako da ga na starim kartama otoka često ni nema. Ispod prikazujem dio zemljovida na kojoj se jezero jasno vidi (preuzeto iz izvrsnog vodiča za otok Krk Denisa Lešića i suradnika među kojima je i moj kolega dr. sc. Berislav Horvatić). Crvena linija pokazuje izletnu rutu kojom smo obišli jezero. Odvojak prema jezeru s ceste nije nikako označen i uopće ne mogu opisati njegov položaj. Napipali smo ga manje-više uz pomoć sreće i nakon dva-tri bezuspješna obilaska u nadi da ćemo naći jasan putokaz. Odmah nakon odvajanja morali smo parkirati auto jer postoji jasan prometni znak koji obavještava da je automobilski (i motociklistički) promet izlokanim makadamskim putem zabranjen. Mjesto gdje smo ostavili automobil označeno je plavom točkicom na slici ispod.

označena karta jezera Ponikve

U početku je pomalo frustrirajuće hodati oko jezera, a stalno s lijeve strane imati bodljikavu žicu ili ogradu koja posve onemogućuje prilaz obali jezera. No kad se ova činjenica polako zaboravi, a zaboravlja se najbolje upornim hodom, čovjek počne primjećivati ljepotu flore i faune u ovom vodom bogatom predjelu Krka. Ptice koje ovdje možete čuti možda nećete moći čuti nigdje drugdje na Krku, a rekao bih i da je dio flore poseban.

drvo na stazi uz jezero Ponikve

Na mjestima se kroz bodljikavu žicu i ogradu ukazuju komadići vodene površine i to daje nadu da će se put i obala jezera kad tad susreti na otvoreniji način. I susretnu se.

jezero Ponikve i šaš

Susretnu se na mjestu gdje je izgrađena brana koja je od jezera načinila akumulaciju koja ne presušuje. Ispod brane je prelijepa livada (doduše puna kravlje balege i dosadnih mušica, ali to svemu daje dodatnu "boju") koja je poplavljena kad je nivo jezera previsok. Na karti koju sam prikazao vidi se da se voda prelijeva preko brane. Kad smo mi prolazili, bilo je posve suho.

brana jezera Ponikve

Livada je prošarana ljubičastim cvijećem i oniskim drvećem (ili to trebam nazvati grmljem?) čiji je cvat također ljubičast.

ljubičasto cvijeće po livadi ispod jezera Ponikve
ljubičasto cvijeće i ljubičasta majica

Uz obalu jezera opazili smo tri zmije. Teško mi je reći kakve su jer se u to baš i ne razumijem, a nisam ni tip koji će to dodatno ispitivati.

brana jezera Ponikve

Cijelo vrijeme hoda oko jezera nismo vidjeli ni jednog turista. Vidjeli smo samo automobile poduzeća Ponikve.Krk koje se bavi jezerom i njegovom zaštitom.

<< Planina Mjesec Od Glavotoka do Krševana >>

Zadnji put osvježeno 06. kolovoza 2010. godine