Od Glavotoka do Krševana (07. kolovoza 2010. godine)

Crkva bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Glavotoku

I na početku i na kraju ovog puta nalaze se crkve. Crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije (na slici iznad) i franjevački samostan Sv. Marije u Glavotoku i crkva Svetog Krševana koji kilometar dalje niz obalu u smjeru Malinske. Crkva i samostan u Glavotoku su popularno okupljalište, zamislite, kupača i to zbog lijepog mola ispred crkve i male šljunčane plažice pored njega. Netko od lokalnih vjerskih profesionalaca, pretpostavljam, iskoristio je danas ljetnu situaciju i mnoštvo turista uz crkvu te im je iz parkiranog automobila glasno navio neku vjersku postaju. Neobičan okoliš za kupanje, ali previše ljudi za moj ukus. Obala iza crkve poziva na put (vidi ispod) pa smo tamo i krenuli.

samostan Sv. Marije i komadić obale

Zemljovid puta prikazan je na slici ispod. Put je označen zelenom linijom i počinje u Glavotoku (br. 10), prolazi kroz auto-kamp Glavotok (br. 8), a završava pored crkvice Sv. Krševana (br. 6).

mapa puta

Put možda i ne zaslužuje to ime - radi se o uskoj stazici koju su vjerojatno izgazili turisti i ovce, koja uglavnom slijedi obalu a na mjestima se odvoji u šumicu pored obale.

cvijet

Šuma je hrastova i grabova i miriše slatko i vlažno po bjelogoričnoj truleži - sasvim neobična kombinacija s morem. Najstariji hrastovi stari su oko 100 godina, a ovaj (ispod) pored kojeg smo se okupali sigurno je mlađi.

hrast blizu Krševana

Komad obale pored kojeg staza prolazi relativno je popularan i mnogo je plovila kojima se kupači dovoze do brojnih uvalica. Svejedno, lako je naći sjenovito i osamljeno mjesto za neometano kupanje i ljenčarenje s pogledom na Cres i Rijeku. Kad staza dođe do male uvale koju ćete najlakše prepoznati po "zavjetnom molu", hrpi kamenja koja sliči bazenčiću za djecu (vidi ispod), treba se odvojiti od obale i slijediti stazu kroz šumu.

zavjetni mol ispod Krševana

A nakon svega desetak minuta hoda od obale, stiže se do crkve Svetog Krševana. Radi se o jednoj od najstarijih sačuvanih crkava u Hrvata, a novija istraživanja spominju XII stoljeće kao datum izgradnje crkve. Crkva je zanimljiva (vidi ispod) bez obzira na jasne nesavršenosti dizajna.

crkva Sv. Krševana

Unutrašnjost crkve je pomalo sablasna i izrazito mračna. Ovaj put smo opazili da su postavljena drvena vrata na ulaz u crkvu. Bila su zaključana tako da nismo mogli ući. Šteta. Pored crkvice je mali park koji se čini se redovito održava. Na tri-četiri klupice može se odmoriti i osvježiti u ugodnom hladu.

Krševan

Za izlet je potrebno oko sat vremena laganog hoda u jednom smjeru.

<< Jezero Ponikve na Krku Nad Poratom >>

Zadnji put osvježeno 07. kolovoza 2010. godine