Iza zavjese svijeta (24. veljače 2014. godine)

Klikom na gornji prozor počinje YouTube streaming (50 minuta videa) mog tematskog vodstva kroz izložbu Vojina Bakića u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, održanog 19. veljače 2014. godine. Radi se o montaži zvuka snimljenog tijekom vodstva i fotografija koje smo snimili Martina Munivrana, djelatnica MSU (vidi ispod) i ja prilikom samostalnog posjeta izložbi.

Šiber izrezuje stožac

Video sadrži i dodatne informacije, uključujući raytracing simulacije mojih diplomskih studenata, moje fotografije eksperimenata iz elastičnosti (vidi ispod) te nekoliko mojih akvarela. Nije da se šlepam uz Bakića :)

D-cone, d-stožac

Evo kako su taj događaj najavljivali na web stranicama muzeja:

Vodstvo po izložbi / Iza zavjese svijeta: u potrazi za temeljnim oblikom / Antonio Šiber

mjesto održavanja: Muzej suvremene umjetnosti, Av. Dubrovnik 17, Zagreb
datum početka/završetka: 19.02.2014. / 19.02.2014.
vrijeme održavanja: 17.00 sati
organizator: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb

Kako svijet fizike susreće svijet umjetnosti i što je ono što povezuje te svjetove i njihove stvaratelje, fizičara i umjetnika, otkriva Antonio Šiber u tematskom vodstvu retrospektivom Vojina Bakića.

Potaknuti prilogom u emisiji „Peti dan“ i tekstom objavljenom na blogu o djelima Vojina Bakića i retrospektivi u MSU, pozvali smo Antonija Šibera koji će u tematskom vodstvu po izložbi, predstaviti svoj doživljaj umjetničkog svijeta Vojina Bakića.

Otkrijte što je poznati promotor fizike Antonio Šiber pronašao u Bakićevim istraživanjima svjetlosti i forme i o čemu bi da je moguće, razgovarao s kiparom koji je u području umjetnosti otkrio nove svjetove. Gledajući njegove oblike Šiber spominje teoriju kompaktificiranja, teoriju kristala, problem zrcaljenja u fizikalnim teorijama, skulpture Anisha Kapoora, prisjeća se trodimenzionalnih kaligrafskih simbola i u Bakićevim radovima nalazi elemente Zena - tragove potrage za suštinom svijeta u jednostavnom.

„...Dok sam obilazio izložbu shvatio sam da je Bakić u stvari "moj čovjek". U mnogo čemu su njegove preokupacije istraživačke i u mnogo čemu slične mojima i mnogih drugih znanstvenika - nije stoga uopće čudno što ga često smatraju članom "Novih tendencija", pokreta u umjetnosti koji su u mnogome definirali matematički umovi, poput Vjenceslava Richtera, arhitekta ili Vladimira Bonačića, kibernetičara i programera koji je od 1964. do 1973. radio na Institutu "Ruđer Bošković". Bakića tako npr. zanima kako dvodimenzionalna površina živi u trodimenzionalnom prostoru i kako ga svojim "titranjem", "pokretom" ispunjava, dijeli i "razmotava". Mene je to podsjetilo na probleme pakiranja, recimo plohe u sferi ili problem gužvanja papira. Imao sam dojam da bismo Bakić i ja imali o čemu razgovarati.“

Antonio Šiber: >> izvor.

Antonio Šiber diplomirao je fiziku 1996., a doktorirao iz fizike čvrstog stanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2002. godine. Na zagrebačkom Institutu za fiziku radi od 1997. gdje je napredovao od znanstvenog asistenta do znanstvenog savjetnika. Od 2011. godine nositelj je kolegija „Molekularna biofizika“ na poslijediplomskom doktorskom studiju fizike, Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Voditelj je nekoliko istaknutih projekata, a za svoj rad je višestruko nagrađivan. Redovito objavljuje znanstvene i stručne radove, sudjeluje kao recenzent brojnih časopisa te kao izlagač na konferencijama i skupovima. Pored pedesetak profesionalnih radova objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima, objavio je i popularno-znanstvenu knjigu o strukturi tvari "Svemir kao slagalica" (Školska knjiga, 2005) te roman "Problem promatrača" (Jesenski i Turk, 2008). Radi se o popularno-znanstvenom/znanstveno-fantastičnom romanu s filozofskim izletima koji se bavi pitanjem krajnjeg cilja znanosti i postojanjem istog. Zanimljivo je kako o svojoj znanstvenoj, popularizatorskoj i ilustratorskoj aktivnosti vodi i tjedni blog: "Konstrukcija stvarnosti" ( >> http://www.antoniosiber.org/).

Bik, Bakić, Šiber
<< Kakvi ljudi, o parama se radi Što je sreća ? >>

Zadnji put osvježeno: 24. veljače 2014. godine