Ruža, 8. prosinca 2014. godine

Vodene boje, 26 cm x 19 cm

Ta je ruža imala posve sitne cvjetove, mnogo njih na kratkoj grančici. Sunce odozgo činilo je neke latice skoro prozirnim, ali moja slikarska vještina nije bila, a ni danas nije na tom nivou da bih to mogao adekvatno prikazati. Slika je nastala 9. rujna ove godine.

Pored razine moje slikarske vještine, postoji i dodatan razlog zašto je naslikana ruža samo sjena žive ruže: pigmenti koje proizvodi cvijeće neki su od najživljih pigmenata u prirodi i ja boju ruže nisam mogao reproducirati koliko god miješao i dodavao. Sjetio sam se japanskih slikara koji su pigment cvijeća stvarali gnječenjem latica pa sam probao i to, ali me je količina latica koje bih morao zgnječiti zaustavila u toj nakani. Bolje je da one svijetle u svijetu nego na mom papiru.

Ruže su naravno vječna inspiracija slikarima. Majstor ruža bio je isti onaj "Rafael cvijeća", P. J. Redoute o kojem sam već pisao u postu o >> daliji. O ružama je Redoute objavio tro-volumnu zbirku Les Roses (1817 - 1824) koju možete pronaći npr. u >> Internet Archive (Vol I). Slika ispod prikazuje njegov rad. Na slici piše: Rosa Gallica Pontiana, Rosier du Pont., Imprimere de Reinond.

Ruža. Redoute.

Moju ilustraciju možete pogledati i u dvostrukoj rezoluciji, klikom na sliku koja je otvorila post ili >> klikom OVDJE.

NADOPUNA: (24.8.2018.) Jutros naslikane kasne, skoro jesenske, bijele ruže (ispod).

Bijele ruže, nježne ruže
Cvjetale su na prozoru.
Slučajno sam proš'o tuda
Razboljeh se kad ih spazih.

Ne prolazim više tuda
Cvjetaju li ja ne pitam
Samo sanjam ja o njima
Bolje da ih vidio nisam.

NADOPUNA: (19.5.2019.) Rosa canina ili pasja, divlja ruža, kod nas se obično zove šipak. To je lijepi grm jednostrukog cvata čiji su plodovi šipci, ljepljive i slatke unutrašnjosti i mnoštva sitnih, dlakavih koštica. Cvjetovi su divlje ruže uglavnom bijeli ili lagano ružičasti. Divlja se ruža koristi kao snažna i otporna podloga za kalemljenje kultiviranih, raskošnijih ruža. Ponekad se na istom grmu mogu vidjeti cvjetovi kultivirane višeredne ruže, a i skromniji cvjetovi pasje ruže na koju je ova kultivirana kalemljena.

Ova "moja" pasja ruža naslikana je 4. svibnja (ispod; >> kliknite na sliku ako je ne vidite u cijelosti). Cvjetove divlje ruže upravo ovih dana možete vidjeti posvuda.

<< Mali Bakićev bik Vodene vedute: Okićgrad >>

Zadnji put osvježeno: 26. rujna 2015. godine.