Dvorac Bela II (6. travnja 2015. godine)

Dvorac. Bela II.

U mjestu Bela, negdje na granici ivanečkog i novo-marofskog teritorija, nalaze se dva dvorca: Bela I i Bela II. Dvorac Bela I je stariji, a i ljepši, nalazi se na maloj uzvisini okružen zanimljivim i još uvijek snažnim perivojem. No, cijeli su perivoj i dvorac okruženi ogradom i ne može im se pristupiti. Zato ovaj post nažalost ne sadrži fotografije dvorca Bela I.

Dvorcu Bela II (iznad i ispod), jedva dvjestotinjak metara od Bele I može se pristupiti bez nekog očiglednog kršenja pravila. Bela II smješten je u ravnom dijelu terena i okružen je planinama Ivanščice. Oba su dvorca nastala pod utvrdom grada Bele, vjerojatno još iz 1275. godine koja je danas ruševina.

Dvorac. Bela II.

Bela II se obnavlja, a Bela I izgleda ruševno, a možda i opasno. Možda mu je zato pristup i ograničen.

Početkom 17. stoljeća, u dolini podno utvrde podignut je novi dvorac s četiri kule, središnjim tornjem te visećim pokretnim mostom, a čija se izgradnja veže uz mađarsku plemićku obitelj Pethö de Gerse, koji su Belom gospodarili do 18. stoljeća. 1740. godine kraljevskom darovnicom, posjed dolazi u vlasništvo obitelji Erdödy. Kasnorenesansni dvorac poznat je kao Bela I.
Dvorac. Bela II.
U prekrasnom perivoju nedaleko dvorca, u 18. stoljeću obitelj Erdödy podiže još jedan dvorac u baroknom stilu, poznat kao Bela II. Dvorac ima dvije cilindrične kule i arkade.
Dvorac. Bela II.
1858. g. imanje Bela dolazi u posjed baruna Metela Ožegovića, istaknutog člana Hrvatskog narodnog preporoda.

Uz Belu protječe Bednja (iznad; >> kliknite na fotografiju da je prikažete u dvostrukoj rezoluciji).

<< Dvorac Lukavec Krajinski park Lahinja >>

Zadnji put osvježeno 6. travnja 2015. godine