Kaligrafija u 3D, 04. ožujak 2010. godine

caligraphy whirl wind

Kaligrafija je "umjetnost davanja oblika znakovima na izražajan, skladan i vješt način" (Wikipedia na datum 04. ožujka 2010. godine, prema Mediavilla 1996.). Radi se o umjetnosti lijepog pisanja koja je vrlo bitan dio kulture istočne Azije. Slika ispod (preuzeto s Wikipedie) prikazuje kineski Xingshu stil pisanja, uobičajen u prvim stoljećima nove ere. Krasne konture koje teku, ljuljaju se, ali i sijeku prostor.

caligraphy xinshu chinese

Mene je moja učiteljica Irena u prva četiri razreda osnovne škole naučila lijepo pisati. Kako sam odrastao, vrijeme se ubrzalo i rukopis mi se promijenio iz potrebe da što više toga zapišem u što manje vremena, ali svejedno - neke naznake onog sporog osnovačkog rukopisa su ostale. Pustiti ruku tako da tinta prirodno teče, da ne zastaje, ne stvara nepotrebne mrlje i prekide konture, da je linija deblja i tanja ovisno o dijelu simbola koji se piše tako da sam simbol dobiva gotovo trodimenzionalne značajke. Kažem, gotovo, jer je dvodimenzionalni papir medij koji definira umjetnost. No, kako bi bilo kad bi se pokreti kista mogli probiti u trodimenzionalni prostor? Umjetnik koji svojim kistom smrzava konture u trodimenzionalnom prostoru... Kaligrafija u 3D. I upravo to je ideja ovog posta. Prikazati oblike kakve bi takva kaligrafija mogla stvoriti. Pa započnimo s tim izmišljenim alfabetom. Uvodna slika, slika s kojom je otvoren post, prikazuje znak za vrtlog, pogotovo vrtložni vjetar.

caligraphy butterfly

A onda (slika iznad) imamo znak za leptira. Prilično očigledno, ali i vrlo tekuće.

caligraphy willow

Vrba (iznad). Vjetar ju je spetljao jer se previše rastužila i zaboravila na svijet koji još nije napustila.

caligraphy horse

Konj (iznad). Gusto ispleten znak, poznat samo majstorima koji vladaju i kistom što smrzava prostor i konjem.

polyhedron 16

Žena (iznad). Znak koji izluđuje i najvještije majstore 3D kaligrafije jer se ne može napisati ni nježnim ni krutim stilom. Njegovo pisanje je vrhunac 3D kaligrafske vještine i mogu ga napisati samo majstori koji znaju da se i najoštrije promjene moraju izgladiti, ali da i naizgled najmekši prostor sadrži sjeme okrutnog gorja.

<< Bezkafeinska Majka Voda Ostomachion >>

Zadnji put osvježeno: 04. ožujka 2010. godine.